נקודות עיקריות:
- ריבית בנק ישראל נשארה ללא שינוי ברמה של 0.75%
- ציפיות הצמיחה של הכלכלה הישראלית עודכנו כלפי מטה
- בנק ישראל לראשונה מעלה את הנושא של המרווחים הנמוכים באג"ח הקונצרני וחששות לגביו.
- נתוני כוח אדם בישראל יציבים
- בארה"ב מתפרסמים נתונים חיוביים לגבי הכלכלה
- בבריטניה מדברים על סיכוי לתחילת העלאת ריבית ובועת הנדל"ן
ישראל
• ב"י הותיר את הריבית לחודש יולי על כנה, זה החודש הרביעי ברציפות, ברמה של 0.75% (ולהערכת מרבית הכלכלנים). בדומה להודעת הריבית הקודמת, הטון שעלה מהודעת הריבית היה 'נייטרלי' למדי. ב"י ציין (שוב) כי האינדיקאטורים שהתפרסמו לאחרונה בנוגע לכלכלה המקומית היו מעורבים. בנוסף, חברי הוועדה ציינו כי קצב צמיחת הכלכלה נותר, אמנם מתון יחסית, אך גם כי לא חלה הידרדרות נוספת בצמיחת הכלכלה (זאת בניגוד לאומדן הראשוני של התמ"ג ל- Q1). בנוסף, נראה כי ההתפתחויות בשווקים הפיננסים ובשוק הדיור מתחילות להוות גורם משמעותי יותר בשיקולי חברי הוועדה המוניטארית – בניגוד להודעות הריבית הקודמות, חברי הוועדה הביעו חשש מהשלכות רמת המרווחים הנמוכה מאד (לאורך זמן) בשוק האג"ח הקונצרני (ראה התייחסותנו בהמשך).
להלן הנקודות העיקריות שעלו מהודעת הריבית:
- למרות סביבת האינפלציה המתונה מאד, והירידה החדה שחלה בחודשים האחרונים בציפיות האינפלציה, נראה כי ב"י מרגיש בנוח עם רמת הציפיות הנוכחית. בנוסף, ב"י חזר והדגיש כי חברי הוועדה לוקחים כבר בחשבון כי שיעור האינפלציה YoY יירד בחודשים הקרובים אל מתחת לגבול התחתון של היעד- ראה ציטוט: "האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת בגבול התחתון של היעד אך צפויה לרדת אל מתחת לגבול זה בחודשים הקרובים. עם זאת, הציפיות לשנה מכל המקורות נמצאות בתחום היעד, והציפיות לטווחים הארוכים נמצאות בקרבת מרכז היעד". נזכיר שבפרוטוקול הריבית האחרון, רמז ב"י כי ירידה זמנית באינפלציה YoY לאו דווקא תוביל להורדת ריבית היות והיא "עקבית עם משטר של יעד אינפלציה גמיש המאפשר סטייה לזמן מה מטווח היעד".
- ב"י הצביע, אמנם על הצמיחה המתונה של הכלכלה המקומית (הדורשת מדיניות מוניטארית מרחיבה מאד), אך מאידך הבהיר כי (בניגוד להערכות הקודמות), לא חלה ברבעון הראשון הידרדרות נוספת בקצב צמיחת הכלכלה (כזו אשר תצריך הורדת ריבית נוספת) – ראה ציטוט: "תמונת הפעילות הריאלית העולה מהנתונים והאינדיקטורים שנוספו החודש מצביעה על כך שהמשק ממשיך לצמוח בקצב מתון, בדומה לזה של המחצית השנייה של 2013. נתוני החשבונאות הלאומית לרבעון הראשון עודכנו כלפי מעלה, אך ישנם סימנים להתמתנות בצמיחת הצריכה הפרטית, וביצוא הסחורות נמשך הקיפאון על רקע התמתנות בסחר העולמי. המדד המשולב עלה ב-0.2%, ומדדי האמון והציפיות השתפרו ברובם החודש ".
- ב"י ציין את ההתחזקות שחלה בחודש האחרון בשער השקל, אך לא הרחיב בנושא. מעניין יהיה לבחון בפרוטוקול הריבית, האם בניגוד להחלטות הריבית האחרונות, נושא "שער החליפין והשפעתו על הייצוא" עמד במוקד הדיונים של חברי הוועדה.
- ב"י רומז כי המרווחים הנמוכים בשוק האג"ח הקונצרני ומחירי הדיור הגבוהים מתחילים להטריד את חברי הוועדה המוניטארית: בהתייחס לשוק הדיור, ציין הבנק את ההאצה שחלה לאחרונה בקצב עליית מחירי הדירות, ואת העבודה ש"קצב נטילת המשכנתאות נותר גבוה". יחד עם זאת, חברי הוועדה ציינו (שוב) גם את "היציבות במדדי הסיכון במשכנתאות החדשות שירדו בעקבות צעדי המפקח על הבנקים".
- בהתייחס לשוק הקונצרני, ציין ב"י בקצרה כי "למרות עלייה קלה החודש, המרווחים בשוק האג"ח הקונצרני מצויים ברמה נמוכה מזה תקופה ארוכה". נציין שבהחלטות הריבית הקודמות, ב"י לא התייחס למרווחים הנמוכים בשוק הקונצרני כאחד מהגורמים העיקריים להחלטת הריבית. בנוסף, נזכיר כי בדו"ח השנתי של ב"י לשנת 2013 ציין הבנק בפרק שעסק בלקחים העיקריים מההתפתחויות שחלו בעולם מאז תחילת שנות ה- 2000, כי "לקח אחר הוא ששיעורי ריבית נמוכים לאורך זמן, אף אם הם אינם גורמים לאינפלציה, עלולים ליצור חוסר איזון בהתפתחותו של שוק הנכסים ובתפקודו".
- פרט להחלטת הריבית, חטיבת המחקר של ב"י פרסמה את תחזיתה המעודכנת. נציין כי התחזית הוצגה, אמנם לחברי הוועדה המוניטארית לקראת ההחלטה על הריבית, אך חשוב להדגיש כי החלטת חברי הוועדה הנה עצמאית ואינה תלויה בהמלצות חטיבת המחקר. בקצרה נציין כי מחלקת המחקר הורידה קלות את תחזיתה לצמיחת הכלכלה ב- 2014 לרמה של 2.9%+ (לעומת +3.1% בתחזית מחודש מרץ – ראה גרף 1 בקובץ המצורף), ובניכוי השפעתה של הפקת הגז צפויה צמיחה של 2.6% (2.8% בתחזית הקודמת). מנגד, חטיבת המחקר הותירה את תחזיתה לצמיחת הכלכלה ב-2015 ללא שינוי על רמה של 3%. בב"י ציינו כי הפקת הגז צפויה להתייצב ולכן אינה צפויה לתרום לצמיחה בשנה זו.
- חטיבת המחקר צופה כי ריבית ב"י תעמוד בסוף 2014 על רמה של 0.75%, ובסוף 2015 על רמה של 1.5% (לעומת 2.0% בתחזית הקודמת).
- ב"י הותיר את הריבית לחודש יולי על כנה, בעיקר בשל השיפור המסוים שחל בנתונים הכלכליים בחודש האחרון, בשילוב עם ההאצה שחלה לאחרונה בקצב עליית מחירי הדירות.
- יחד עם זאת, נציין כי קיימת עדיין ההסתברות להורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים, וזו תהיה תלויה בעיקר בהתפתחויות הריאליות בכלכלה המקומית, ובהתפתחות ציפיות האינפלציה.
פרט להחלטת הריבית, פורסמו אתמול מספר נתונים חיוביים יחסית בנוגע לכלכלה המקומית:
- חלה עלייה קלה במדד המשולב של ב"י בחודש מאי (+0.17%), זאת לאחר שנתוני חודש אפריל עודכנו קלות כלפי מעלה לרמה של +0.07%. ב"י הדגיש כי "המדד מצביע על צמיחה בקצב מתון ודומה לזה שמאפיין את המשק בשלוש השנים האחרונות, לאחר חודשיים שבהן קצב גידולו היה מתון יותר"
- * נתוני סקר כח האדם היו חיוביים ברובם: העלייה בהיקף המשרות בחודש האחרון נבעה מעלייה בהיקף המועסקים במשרה מלאה – כך אחוז המועסקים (בקרב גילאי 15+) שעבדו במשרה מלאה עלה לרמה של %77.5 (לעומת 77.3% באפריל 2014).
- תחזיות בנק ישראל
מקור: בנק ישראל