5 ינואר, 2014
בכלכליסט של הבוקר, בעמוד הראשי, כותרת ענק "כפל הביטוחים עולה לכם עוד…". כותרת זו, מספיקה לקורא הממוצע להבין (בטעות) שמשהו דפוק בביטוח הבריאות והפרטי ומוטב לו, לא לבזבז כספו ברכישת ביטוח פרטי, אלא להסתפק במערכת הבריאות הציבורית.
להוסיף חטא על פשע, ובעמוד השני, כותרת לא פחות גדולה, אף היא בשחור, "תעשיית ההפחדה שגורמת לכם לשלם פעמיים".
יופי של רייטינג, יופי של כותרות, אך הקשר בינם למציאות הינה מקרית בלבד.
על מנת לעשות סדר בדברים, אנסה לפשט.
פוליסות ביטוח בריאות פרטיות, זו המשווקות באמצעות חברות הביטוח, כוללות מספר פרקים עיקריים:
• כיסוי להשתלות בכל מקום בעולם
• טיפולים מיוחדים בחו"ל שלא ניתן לבצע בארץ
• תרופות שלא בסל הבריאות
• ניתוחים פרטיים בחו"ל
• ניתוחים פרטיים בארץ
• טכנולוגיות רפואיות מתקדמות שמחליפות ניתוחים
• החזר בגין ייעוציים, בדיקות אבחנתיות ועוד.
"כפל הביטוח" אם קיים, הוא קיים בפרק אחד בלבד – פרק הניתוחים הפרטיים בארץ בלבד. וגם זה, בלא מעט הסתייגויות. שכן, ברגע האמת, בו נחשפנו, אנו או בני משפחתנו לבעיה רפואית כזו או אחרת, המצריכה בפרוצדורה ניתוחית, אנו נרצה לעשות זאת כאן ועכשיו, על ידי מי שמומחה בתחום, או זה ששיעורי ההצלחה שלא הם הגבוהים ביותר, והדבר האחרון שנרצה שיקרה, שבנקודת זמן זו – יפנו אותנו להתמודד מול מערכת הבריאות הציבורית המוגבלת במשאביה.
זה נכון, יש לנו אח'לה מערכת ציבורית, בהחלט גאווה לאומית מול העולם כולו. לחשוב שבמדינת ישראל נבנתה כזו מערכת לתלפיות – יישר כוח. אך עדיין, באירועים רפואיים קשים, מוטב שיהיה בידינו אמצעים להבטיח את הכל למען הצלת חיים או איכות חיים. וזו לא קלישאה.
זה גם מזכיר לי, כי אתמול בערב, שודר בחדשות ברדיו על ביצוע השתלה לראשונה בישראל של מעי הדק באדם מבוגר – אישה בת 39. הפרטים פחות חשובים, אך אני מבטיח לכם, כי אם מחר בבוקר, אזדקק לניתוח השתלה של מעיים, הדבר האחרון שארצה שיקרה, שאנותח על ידי מנתח או בבית חולים שביצע פרוצדורה כזו לראשונה. צר לי על חוסר הטאקט, אבל שיתגלחו מאות פעמים על אחרים, עבורי ועבור בני משפחתי, אעדיף אחרת.
הכותב, טרח לציין בכתבתו כי 80% הציבור, שהצטרף לביטוח המשלים של קופת החולים, אין לו מושג ירוק על מה הוא משלם. כנראה שזה נכון, אך הכותב שכח לציין כי מבדיקה שנערכת אחת לשנה, על ידי גורמים שזה תפקידם, כי עבור הביטוחים המשלימים, הציבור מקבל החזר בממוצע של קרוב ל 90% מההוצאה ששילם בדרך של החזרים עבור בדיקות, התייעצויות, טיפולים ועוד.
זאת גם לא חוכמה להשתמש בגימיק – "מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו לא רכש לעצמו ביטוח פרטי". אני מניח שאם מר רוני גמזו היקר, שלדעתי עשה ועושה המון (אחד מהמנכ"לים המוערכים בעיני בעשייתו בתעשייה זו) , יזדקק לשירותי רפואה פרטיים, הוא מכיר מספיק מומחים בתחום בו הוא עוסק שיתנו לו את השירות המיטבי.
בקיצור, אני מציע לכל אזרח במדינת ישראל, למעט אלה שחשבון העו"ש שלהם לא מוגבל לממן פרוצדורות רפואיות פרטיות ברגע האמת, לרכוש ביטוח בריאות פרטי. ייתכן, כי ביום בו ממשלת ישראל ומנהיגיה, יקצו, 10 מיליארד שקלים נוספים למערכת הבריאות – אציע לציבור להסית את התקציב שלו לטובת נושאים אחרים כגון נופש ופנאי.